RSS 2.0

Att vara fodervärd hos Mumsikoff


Här på S*Mumsikoff sätter vi kattens både psykiska och fysiska hälsa i första hand. Därför är det viktigt att våra katter lever i bra miljöer med det sällskap varje enskild katt behöver. Vi kan tyvärr inte ha alla våra avelskatter hemma hos oss då vi inte har plats och inte vill riskera eventuella stressmoment som kan uppstå i stora kattgrupper. Dessutom är det svårt att kontrollera hälsan i stora katthushåll. Pga detta söker vi ibland fodervärdar till våra kommande kattungar och avelsdjur. Info om katter som söker fodervärd kommer finnas på denna sida med information om den enskilda kattens behov etc. Om ni känner er manade att vara fodervärdar är ni välkomna att kontakta oss.



Vad gör man som fodervärd egentligen?

Som fodervärd får du en katt av oss i förtroende. Det är ingen kostnad för katten kontant till oss, om inte annat överenskommes (halvfodervärd innebär ett reducerat pris + en/två kullar). När man får en katt på foder skrivs ett fodervärdsvatal som inkluderar alla villkor som vem som ska betala vad, hur länge avtalet gäller, vad fodervärden kan och inte kan göra med katten.  Här är några utav dem generella villkoren i våra avtal  (för mer utförlig information, var vänlig kontakta oss):
 
- Fodervärden betalar för kattens allmänna underhåll såsom mat, sand, leksaker, klätterträd etc.
- Fodervärden åtar sig att hålla katten tillgänglig för eventuella parningar/utställningar inplanerade av S*Mumsikoff.
- S*Mumsikoff betalar försäkringspremien, men fodervärden betalar självrisker .       
- S*Mumsikoff betalar för eventuella skador under parning eller vet. vård vid förlossningar samt alla tester som krävs för parning.
- Katten tillfaller fodervärden ENDAST då den har kastrerats.


Vem kan då vara fodervärd?

Först av allt, som med alla avtal, måste personen i fråga vara myndig  för att avtalet ska vara giltigt. Eftersom vi gärna vill ha snabb och bra kontakt med våra fodervärdar så vill vi att ni ska bo i Stor-Stockholm. Närliggande städer såsom Enköping, Västerås och Uppsala kan diskuteras om fodervärden åtar sig all transport av katten från och till Stockholm (dock gäller detta INTE för honkatter).
Tyvärr så kan vi inte acceptera att våra fodervärdar har fertila katter i hemmet (om inte man vill ha en hona på foder och redan har en fertil hona) då vi inte vill ha problem med tjuvparningar eller dominansproblem etc. Vi ser gärna att  våra fodervärdar är utställningsintresserade men detta är absolut inget krav. Vi föredrar att inte placera våra katter hos allergiker, men undantag kan diskuteras. Varje katt har sina speciella behov och därför kan våra fodervärdskontrakt se lite olika ut. 



Att tänka på

Det är väldigt viktigt som fodervärd att tänka på dem eventuella problem som kan uppstå och vilket stort ansvar det innebär att vara fodervärd.

Om man tar en hona på foder måste man räkna med att sitta uppe och vaka över honan då hon ska ha kull. När kullen väl är född måste man oftast sitta hemma i ca 3 dagar (förutsatt att allt går bra) innan man kan gå hemifrån. Om det uppstår komplikationer måste man i vissa fall stödmata kattungarna dygnet runt med 3 timmars mellanrum. Dessutom ska man ha möjlighet att hålla en kull kattungar hemma hos sig tills dem är ca 4 månader gamla. Självklart hjälper vi till och vi kräver att alltid bli meddelade då förlossning är på gång för att kunna hjälpa till och vara med.

Om man har en hane på foder måste man räkna med att han i värsta fall kan börja markera. Dessutom får man inte glömma att de flesta hanar skriker på nätterna/kvällarna och man får helt enkelt vänja sig vid det. Självklart är detta inte nödvändigt och våra närvarande hanar har inte varit särskilt svåra att vara fertila. Och belöningen kommer när hanen har blivit kastrat, då kastrathanar anses ha dem allra bästa temperamenten!

Om ni vill ha mer info om detta eller komma i kontakt med våra fodervärdar för referenser är det bara att kontakta oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback